poniedziałek, 10 czerwca 2013

28. Sernik na zimno z truskawkami

Uwielbiam truskawki, więc gdy tylko się pojawiają to je atakuję :) Przez dłuższy czas kupowałam te hiszpańskie (z których zrobiłam KOKTAJL i TARTĘ), ale z utęsknieniem czekałam na Nasze, polskie pyszne truskawki :) W końcu się doczekałam i po zjedzeniu saute "paręnastu" sztuk, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Troszkę tez pozazdrościłam mojej mamie - która zrobiła sernik wcześniej - i postanowiłam sama go zrobić. Dodam, ze jet to mój pierwszy sernik na zimno :D

Sernik na zimno z truskawkami na serkach homogenizowanych

Składniki:

SPÓD
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 100 ml mleka

MASA SEROWA
  • 350g waniliowego serka homogenizowanego 
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 2 czubate łyżki żelatyny 
  • 300 g truskawek

  • galaretka truskawkowa

Wykonanie:
Kremówkę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Stopniowo dodajemy serek cały czas miksując. 
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie lekko przestudzamy i wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. 
Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Biszkopty maczamy w mleko i układamy na dnie tortownicy. Następnie układamy na nich truskawki pokrojone na 4 albo w plastry i zalewamy masą serową. Na masie układamy truskawki pokrojone w plasterki i wkładamy do lodówki, żeby sernik stężał.
W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i kiedy zacznie tężeć zalewamy nią serniczek i wkładamy do lodówki. Najlepiej jak spędzi w niej całą noc.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl