Tak mnie jakoś naszła chęć na bakłażana i przyznam się bez bicia, że troszkę zgapiłam przepis z bloga Pyszne kadry tyle, że troszkę go urozmaiciłam :)
Bakłażanowa zapiekanka
Składniki:
- 2 bakłażany średniej wielkości, ale oby były jędrne (gdzieś ok. 60 dag)
- 6-7 pieczarek
- puszka pomidorów
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 250 g mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól
- pieprz
- świeże oregano
- 3 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, po czym smażymy je na patelni grillowej (bądź zwykłej) z obu stron. Najlepiej w ogóle nie używać do tego tłuszczu, ale jak już musimy to odrobinę oliwy z oliwek. A to dlatego, bo bakłażan pochłania tłuszcz. Układamy je na talerzu.
Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przeciśnięty przez prasę czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Przyprawiamy je ostrą papryką. Następnie dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy. Kiedy wszystko się ładnie poddusi dorzucamy pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko razem podsmażamy.
W między czasie naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy usmażone bakłażany. Następnie przygotowany sos pomidorowy i pokrojoną w plastry mozzarellę. Robimy to na zmianę, aż wykończa nam się składniki. Na sam wierz można dodatkowo posypać startą mozzarellą.
Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, 2 łyżki oliwy z oliwek i świeże oregano. Wszystko mieszamy i tak przygotowana mieszanka obsypujemy wierz potrawy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy przez ok. 25 minut.
Z bułki tartej zrobi się fajna, chrupiąca skorupka :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz