Chyba każdy z Nas ma taki moment, że jest bardzo głodny, a nie chce mu się stać w kuchni godzinami przy garach, w takiej sytuacji zawsze rewelacyjnie sprawdza się pierś z kurczaka. Pasuje niemalże do wszystkiego. A w lodówce wiadomo dużo ciekawych i fajnych rzeczy, które można do niej dodać. Tak też w mojej głowie zrodził się pomysł na:
Pierś po śródziemnomorsku
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 8 suszonych pomidorów
- 50 g zielonych oliwek (u mnie z papryką)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- jogurt natualny (ok. 100 g)
- zioła prowansalskie
- brązowy ryż
Wykonanie:
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez prasę czosek. Po chwili dodajemy pierś i podsmażamy do czasu, aż pierś się zrumieni. Pomidory i oliwki kroimi w mniejsze kawałki. Dorzucamy do mięsa. Podsmażamy ok. 5 minut, przyprawiamy, a następnie dodajemy jogurt. Mieszamy.
W między czasie gotujemy ryż.
Kiedy wszystko będzie gotowe - ryż nakłądamy na talerze, zalewamy sosem i voila :) Danie gotowe :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz