Były obiady, były dodatki to teraz czas na słodkości. Czas na deser lub na słodki dodatek do kawy/ herbaty.
Na półce zalegała mi marmolada, z którą pierwotnie miały być rogaliki, ale stwierdziłam, że za dużo z tym roboty, a mam ochotę na coś słodkiego i w miarę szybkiego :D
Kruche ciasteczka z marmoladą różaną
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1/2 szklanki maślanki
- marmolada różana
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, siekamy margarynę, wlewamy maślankę i wyrabiamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, wałkujemy ciasto (ciasteczka mają mieć grubość ok. 1 cm) i foremką wykrawamy ciastka.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy powycinane ciastka a na środek nakładamy marmoladę.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200-220 st. C na 15-20 minut.
U mnie wyszło 25 ciasteczek.
Smacznego :)
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńA smakują jeszcze lepiej :)
Usuńlubię takie proste ciastka, a musi być maslanka, smietana nie może być?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ze śmietaną, ięc nie wiem :) Ale z maślanką smakują ok :)
UsuńAż mam smaka :D
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do skorzystaniaz przepisu :) Łatwy, przyjemny, a potem radocha z jedzenia :)
Usuń