Nie wyobrażam sobie lata bez smaku świeżych kurek. To moje ulubione grzyby, dlatego tym bardziej nie wyobrażam sobie ich "nie-konsumpcji" :)
Kurki w śmietanie z koperkiem
Składniki:
- 300 g kurek
- 1 cebul
- 1/4 kostki masła
- 250 ml śmietany (18%)
- sól
- pieprz
- koperek
Wykonanie:
Kurki albo płuczemy pod bieżąca woda, albo tak jak ja wkładamy je do wody (która kilkukrotnie zmieniamy), aby wypłukać z nich piasek, po czym je osuszamy. Jeżeli mamy większe okazy to je przekrawamy na pół, a małych nie ruszamy. Cebule drobno siekamy, po czym podsmażamy ja na rozpuszczonym maśle. Szklimy ja na małym ogniu. Następnie wykładamy na nią grzyby i o czasu do czasu mieszamy. Powinno to potrwać ok. 15 minut, aż wyparuje z nich cała woda. Następnie przyprawiamy i dodajemy koperek - wedle uznania, ja np. lubię go dużo ;) dodajemy śmietanę i chwile podgotowujemy. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdejmujemy go z ognia.
Podajemy z czym chcemy - z ryżem, makaronem, kurczakiem bądź same. U mnie wersja z kopytkami i zielono-żółtą fasolką szparagową.
Kocham kopytka i kocham kurki <3
OdpowiedzUsuńto jest Nas 2 ;)
Usuń