Tagliatelle z piersią i cukinią w rolach głównych
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle (szpinakowego)
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 biała papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule (1 cukrowa + 1 czerwona)
- 250 g mascarpone
- suszona bazylia
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Pierś myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Przyprawiamy ją solą, pieprzem i bazylią i na ok. 10 minut wkładamy do lodówki. W międzyczasie cebulę, cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy cebulę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem, następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś. Kiedy wszystko się ładnie podsmaży dorzucamy paprykę i cukinie. wszystko razem podduszamy ok. 10 minut, po czym do całości dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Chwilę podduszamy. całość zalewamy jogurtem naturalnym i znowu chwilę podduszamy.
Dzięki serkowi całość jest niezmiernie kremowa. Niebo w gębie ;)
Dzięki serkowi całość jest niezmiernie kremowa. Niebo w gębie ;)
Tak gotowa potrawę nakładamy na odcedzony makaron.
Smacznego :)
Chyba zrobię, bo została mi po dzisiejszej pizzy (nie tej z bloga tylko jeszcze innej) papryka biała i cukinia :)
OdpowiedzUsuńŁadna zastawa <3
dziękuję :*
Usuńzrób koniecznie, pychota!