Jakiś czas temu dostałam od wujka z jego działki czarne porzeczki. Pierwszą myślą był kompot, ale po dłuższym zastanowieniu postanowiłam zrobić ciasto. Zaczęłam więc szukać w skarbnicy wiedzy, tj. w internecie i na blogu nietraceczasunagotowanie znzlazłam przepis na ciasto bez tłuszczu :)
Bez tłuszczowe ciasto porzeczkowe
Składniki:
- 3 jajka
- 5 łyżek wody
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 aromat waniliowy
- 1 łyżka octu
- 30 dag czarnych porzeczek
Wykonanie:
Za pomocą miksera, ucieramy jajka z dodatkiem wody, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą masę. Do naczynia żaroodpornego na tartę (może być inne) wylewamy masę, a na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem, kiedy już ostygnie.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz