Nigdy nie przepadałam za tym daniem, ale mój Ukochany tyle czasu mi "drążył dziurę w brzuchu", że w końcu się ugięłam i postanowiłam zrobić. O dziwo bardzo mi smakowało, może dlatego, że co nieco zmieniłam :)
Spaghetti a'la carbonara
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej
- 3 żółtka
- 250 ml śmietany 18%
- 10 dag drobno startego twardego sera (u mnie jakiś niemiecki śmierdziuch)
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy go lecz nie studzimy. Pokrojoną w prostokąty (mniej więcej 2 cm x 3 cm) podsmażamy na chrupko na patelni bez tłuszczu. W kubeczku mieszamy żółtka, śmietanę i 5 dag startego sera. Do szynki wrzucamy makaron i całość mieszamy z miksturą z kubka. Przyprawiamy do smaku i mieszamy.
Rozmarynem i pozostałą częścią sera posypujemy danie na talerzu.
Smacznego :)
Też ostatnio robiłam, takie proste, a jakie smaczne ;)
OdpowiedzUsuńCo racja to racja
Usuń