Zapiekany łosoś pod szpinakową
kołderką
Składniki:
- filet z łososia - porcja ok. 150 g
- 200 g szpinaku w liściach (u mnie mrożony)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy (możemy go np. przelać wrzątkiem, aby było szybciej, a wówczas go odsączamy z wody). Na patelni podsmażamy szpinak, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku i chwilę podsmażamy.
Łososia myjemy (ja odkroiłam skórę), osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i skrapiamy go cytryną, po czym układamy na nim szpinak. Ja obłożyłam cała rybę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut.
Smacznego :)
:slina: Chcę!
OdpowiedzUsuńTo nie pozostaje Ci nic, jak tylko to upichcić ;)
Usuń