Uwielbiam ciasto dyniowe, które przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe. Muffiny marchewkowe są pyszne, więc podejrzewałam, że dyniowe też są super, dlatego też postanowiłam je zrobić. Poza tym w końcu mamy dyniowy sezon, więc grzechem byłoby nie spróbować :)
Dyniowe muffiny
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 140 g masła
- 1/3 szklanki kefiru
- 2 jajka
- 1 szklanka pure z dyni
- opakowanie cukry waniliowego
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. W czasie, gdy będzie stygło przesiewamy do miski - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól gałkę muszkatołową i cynamon, po czym dodajemy cukier i całość mieszamy.
W drugiej misce przygotowujemy mieszankę całych jajek, puree z dyni i kefir. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i przestudzone masło - wszystko razem szybko mieszamy, tak aby składniki się połączyły.
Foremki napełniamy do połowy ciastem, wkładamy kostkę czekolady i dokładamy ciasta - tak na ok. 3/4 foremki. Wierzch posypujemy cukrem waniliowym.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i muffiny pieczemy ok. 30 minut. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i voila :)
Mi wyszło 17 muffinów, nie do każdej wkładałam kostkę czekolady :) Piekłam w formach silikonowych. Jeżeli macie blaszkę do muffinów to uprzednio lepiej je nasmarować masłem lub włożyć do nich papilotki.
Smacznego :)
Ale smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń