Drób na moim stole gości dość często, ale żeby nie było zbyt nudno i monotonnie postanowiłam zrobić nieco inną marynatę niż do tej pory...
Ćwiartki z kurczaka w sosie słodko kwaśnym
Składniki: (dla 2 osób)
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 4 łyżki płynnego miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 5 łyżek sosu sojowego
Wykonanie:
Ćwiartki myjemy, wycieramy ręczniczkiem. Miód i sos sojowy dokładnie mieszamy i tą mieszkanką "panierujemy" kurkę, po czym wkładamy na ok. 15 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i obsmażamy ćwiartki z obu stron ok. 5 minut z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka, zalewamy go sosem z patelni, oraz pozostałym sosem z marynaty. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 25-30 minut.
Podajemy z dowolnymi ulubionymi dodatkami. U mnie z marchewką juniorką i ziemniakami z nadzieniem ziołowo-serowym
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz