Co mnie skłoniło do zrobienia tego ciasta, hm:
1. nigdy takiego nie jadłam
2. nigdy nie jadłam rabarbaru
3. jest to coś nowego czego nie robiłam, więc why not?
4. ciasto jest proste
5. pozazdrościłam mojej blogowej (i nie tylko blogowej) koleżance z Every Word Handwritten i zgapiłam od niej przepis :)
Szwedzkie ciasto z rabarbarem - RABARBERKAKA
Składniki:
- 30 dag rabarbaru
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 g zimnego masła z lodówki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Całe jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą, gładką masę (najlepiej za pomocą miksera), następnie dodajemy mąkę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Na formę natartą tłuszczem wylewamy masę, wykładamy na nią rabarbar, delikatnie do dociskając łyżką, aby się zagłębił w masie. Na wierzch równomiernie rozkładamy płaty zimne, okrojonego w plastry masła. Do pokrojenia polecam łopatkę do krojenia sera lub po prostu ostry nóż. I wszystko posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 st. C i pieczemy ok. 60 minut - do suchości patyczka (w większości przepisów jest , że do 45 minut u mnie jednak ten czas się wydłużył).
Ciasto posypujemy cukrem pudrem (który prawdopodobnie nam się wchłonie w rabarbar :P )
Można je podawać na ciepło z lodami albo na zimno z ciepłą kawą :)
Smacznego :)
Jak to możliwe,ze nigdy nie jadłaś rabarbaru? ,ciasto super,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy mnie nie "pociągał". Bałam się go chyba ;)
UsuńBardzo się cieszę, że Ci się ciacho spodobało :) Też muszę je jeszcze zrobić w tym roku, bo ostatnio podawałam je solo, a z lodami jest jeszcze lepsze <3
OdpowiedzUsuńZ rabarbaru polecam jeszcze kompot z miętową nutą, planuję też niedługo robić, pyszny jest - jednocześnie słodki i orzeźwiający :)
kompot miodzio-lodzio był :)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńmniam!
i ta nazwa <3
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013.
Dziękuję za akceptację :)
Usuń