Szparagi z wędzonym łososiem
Składniki:
- 3 szparagi
- 3 plastry wędzonego łososia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- posiekane świeże zioła
- sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy zdrętwiałe końcówki (gdzieś ok. 1/3 szparaga, a jeżeli są to zielone szparagi to je odłamujemy), obieramy je (od główki w dół, za pomocą obieraczki do szparagów lub do warzyw). W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny, ze szczypta soli i odrobina cukru. Do wrzątku wrzucamy szparagi i gotujemy je ok. 15 minut. Następnie wyjmujemy je z garnka i wkładamy do miski z zimna wodą.
w międzyczasie jogurt naturalny mieszamy z posiekanymi świezymi ziołami (oregano, bazylia, tymianek, co tam chcecie).
Szparagi owijamy łososiem, układamy obok siebie i zalewamy sosem.
Danie jest super!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz