poniedziałek, 3 lutego 2014

54. Szybki obiad, czyli pierś po śródziemnomorsku

Chyba każdy z Nas ma taki moment, że jest bardzo głodny, a nie chce mu się stać w kuchni godzinami przy garach, w takiej sytuacji zawsze rewelacyjnie sprawdza się pierś z kurczaka. Pasuje niemalże do wszystkiego. A w lodówce wiadomo dużo ciekawych i fajnych rzeczy, które można do niej dodać. Tak też w mojej głowie zrodził się pomysł na:

Pierś po śródziemnomorsku 


Składniki:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 8 suszonych pomidorów
  • 50 g zielonych oliwek (u mnie z papryką)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jogurt natualny (ok. 100 g)
  • zioła prowansalskie
  • brązowy ryż


Wykonanie:
Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez prasę czosek. Po chwili dodajemy pierś i podsmażamy do czasu, aż pierś się zrumieni. Pomidory i oliwki kroimi w mniejsze kawałki. Dorzucamy do mięsa. Podsmażamy ok. 5 minut, przyprawiamy, a następnie dodajemy jogurt. Mieszamy.
W między czasie gotujemy ryż.

Kiedy wszystko będzie gotowe - ryż nakłądamy na talerze, zalewamy sosem i voila :) Danie gotowe :)

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl