sobota, 19 października 2013

45. Makaron z pesto i kurczakiem

Jak zapewne da się zauważyć w moich przepisach (jeżeli chodzi o dania mięsne) to króluje kura, a precyzyjnie rzecz ujmując piersi z kurczaka. Tak też i w tym przepisie nie zabraknie tego składnika, a prócz piersi znajdzie się także pesto bazyliowe i suszone pomidory, ale co ja będę marudzić, może od razu przejdę do przepisu :)

Makaron z pesto i kurczakiem


Składniki:
  • 400 g makaronu tagliatelle szpinakowego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 180 g pesto 
  • 6 suszonych pomidorów
  • 120 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia


Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie pierś myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy ją na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zrumieni. Pesto mieszamy ze śmietaną. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy śmietanowe pesto (jeżeli jest zbyt gęste możemy je rozrzedzić poprzez dodanie do niego niewielkiej ilości wody z makaronu). Całość mieszamy i podgrzewamy na patelni. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone na nie za małe kawałki suszonych pomidorów, doprawiamy odrobiną suszonej bazylii i mieszamy.

Potrawa jest bardzo sycąca i baaardzo pyszna :)

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam makarony, a ten prezentuje się bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. Ubóstwiam wręcz makarony!

      Usuń
  2. zrobiłam właśnie makaron wg Twojego przepisu i rewelacja! czapki z głów! :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl