poniedziałek, 3 lutego 2014

56. Beztłuszczowe - jabłkowe

To lecimy ciastami, a co tam :D Tym razem

Beztłuszczowe ciasto jabłkowe



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • aromat do ciast (u mnie migdałowy)
  • cynamon


Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy je, po czym dodajemy ją do jajecznej masy. Następnie dodajemy aromat, mieszamy. Ciasto wylewamy do formy (polecam szklane), układamy na wierzchu jabłka (można trochę docisnąć), posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 40-45 min.

Smacznego :)


4 komentarze:

Durszlak.pl