piątek, 18 października 2013

41. Zapiekany łosoś pod szpinakową kołderką

Uwielbiam łososia - w praktycznie każdej postaci - i uwielbiam szpinak, więc czemuż by nie przyrządzić czegoś w czym te dwa składniki znakomicie się sprawdzą? Troszkę pokombinowałam, troszkę poszperałam i tak oto wyszedł niniejszy przepis. Znakomity i szybki obiad. A do tego meeeega sycący :)


Zapiekany łosoś pod szpinakową 

kołderką



Składniki:  
  • filet z łososia - porcja ok. 150 g 
  • 200 g szpinaku w liściach (u mnie mrożony)
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny 

Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy (możemy go np. przelać wrzątkiem, aby było szybciej, a wówczas go odsączamy z wody). Na patelni podsmażamy szpinak, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku i chwilę podsmażamy.
Łososia myjemy (ja odkroiłam skórę), osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i skrapiamy go cytryną, po czym układamy na nim szpinak. Ja obłożyłam cała rybę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut.

Smacznego :)


2 komentarze:

Durszlak.pl