niedziela, 7 września 2014

58. Pulpety w sosie pomidorowym

Z racji tego, że daaaaawno tu nie zaglądałam postanowiłam coś zrobić w tym temacie (ta wiem, już kilka razy o tym pisałam, ale tym razem postaram się na prawdę ;) ), z tego też powodu pojawią się pewnie i przepisy, które powinny się pojawić jakiś czas temu, ale mam nadzieję, że i tak w przyszłości będą dla Was jakąś inspiracją :)
Na początek nie polecę niczym wyszukanym, tylko prostym przepisem na

Pulpety w sosie pomidorowym



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z łopaki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • ew. przyprawa do mięsa mielonego
  • 300 ml rosołu (jeżeli nie macie to kostki rosołowe - najlepiej dwie - rozpuścić w 300 ml wrzącej wody)
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1-2 łyżki mąki
  • koperem - wg uznania


Wykonania:
Mięso wykładamy do miski, wrzucamy do niego - bułkę tartą, jajka, przyprawy i wszystko wyrabiamy rękami. Odstawiamy na ok. 10 min, żeby składniki sobą "przeszły", po czym z formujemy kulki (mi wychodzi ich mniej więcej 15-16 szt.).
Uformowane kulki wykładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z każdej strony ok. 5 min. W międzyczasie podgrzewamy rosół - rzucamy tam pulpety i dusimy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat, rozprowadzamy go i gotujemy ok. 10 min.
W międzyczasie w kubeczku/miseczce rozprowadzamy mąkę ze śmietaną, następnie dodajemy do nich odrobinę sosu i wszystko dokłądnie łączymy, żeby nie było grudek. Garneek zdejmujemy z ognia i wlewamy śmietanę z koncentratem. Doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie dodajemy koperek - wg uznania. I voila! Pulpety gotowe.

Można je podawać ze wszystkim - z ziemniaki, z kluskami śląskimi, z ryżejm, z kaszą.
Ja podałam z ziemniaczanym puree i surówką domowej roboty.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. hej, ten przepis jest inspirujący! dzięki Tobie już wiem, co zrobię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl