sobota, 6 lipca 2013

32. Pappardelle z piersią i szpinakiem

Coś pysznego, coś w miarę szybkiego i coś ze szpinakiem, który kocham, czyli:
 
 Pappardelle z piersią i szpinakiem

Składniki:
  • 30 dag makaronu pappardelle
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 25 dag szpinaku w liściach
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 125 g sera mozzarella w kuli
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki sosu Tao Tao (słodko-ostrego)
  • sól 
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:
Pierś myjemy, wycieramy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy ją - curry, solą, pieprzem i sosem Tao Tao, następnie odstawiamy na ok. 10 minut.
Na rozgrzanej patelni (ja rozgrzałam na niej masło czosnkowe firmy LURPAK) podsmażmy pokrojona w kostkę cebulkę i 4 zmiażdżone ząbki czosnku (no co, ja uwielbiam czosnek ;)). Następnie dodajemy pokrojona w kostkę pierś i podsmażamy wszystko do chwili aż pierś będzie odpowiednio przysmażona. W dalszej kolejności dodajemy szpinak, doprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi i smażymy, mieszając. Zalewamy wszystko jogurtem, wrzucamy pokrojoną w kostkę mozzarellę i podduszamy jeszcze ok. 5 minut. w międzyczasie gotujemy makaron - zgodnie z opakowaniem :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam szpinak w szczególności z makaronem :) chociaż ostatnio jestem ostro nakręcona na makaron z pesto,suszonymi pomidorami i fetą <3

    OdpowiedzUsuń
  2. to nie papardelle.
    farfalle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak A to ciekawe, bo wg Włochów jest to właśnie papardelle, wg producenta (włoskiego) tego makaronu też. Czyżby się pomylili? Nie sądzę. A farfalle o są kokardki.
      :)

      Usuń

Durszlak.pl