piątek, 23 sierpnia 2013

38. Niebo w gębie, czyli "kremowe" tagliatelle z piersią i cukinią w rolach głównych

Tagliatelle z piersią i cukinią w rolach głównych
Składniki:
  • 250 g makaronu tagliatelle (szpinakowego)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 biała papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule (1 cukrowa + 1 czerwona)
  • 250 g mascarpone
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Pierś myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Przyprawiamy ją solą, pieprzem i bazylią i na ok. 10 minut wkładamy do lodówki. W międzyczasie cebulę, cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy cebulę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem, następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś. Kiedy wszystko się ładnie podsmaży dorzucamy paprykę i cukinie. wszystko razem podduszamy ok. 10 minut, po czym do całości dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Chwilę podduszamy. całość zalewamy jogurtem naturalnym i znowu chwilę podduszamy. 
Dzięki serkowi całość jest niezmiernie kremowa. Niebo w gębie ;)
Tak gotowa potrawę nakładamy na odcedzony makaron.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Chyba zrobię, bo została mi po dzisiejszej pizzy (nie tej z bloga tylko jeszcze innej) papryka biała i cukinia :)
    Ładna zastawa <3

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl