poniedziałek, 3 lutego 2014

55. Ciasto marchewkowe

Wiem, wiem. Troszkę zaniedbałam bloga, ale obecuję poprawę. Trochę się działo w moim życiu w ostatnim czasie i czasu mi brakuje nawet na sen, ale nie będę Was nudzić.

Ciasto marchewkowe
(z przepisu Pyszne Kadry )


Składniki:
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka startej na grubych lub średnich oczkach marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 4 plastry posiekanych ananasów z puszki










krem

  • 200 g kremowego białego serka (ja użyłam serka Delikate z biedronki, wg mnie nadaje się rewelacyjnie serek Delikate )
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru




Wykonanie:
Potrzebujemy dwóch naczyń (misek). W jednej miedzamy wszystkie suche składniki, a więc - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i przyprawy. W drugim naczyniu mieszamy - jajka z olejek, po czym dodajemy je do suchych składników. Następnie dodajemy startą marchewkę, ananasy pokrojone w kostkę oraz posiekane orzech (w zalezności od upodobań drobno bądź nie).
Formę smarujemy delikatnie tłuszczem (ja szkalaną formę smaruje dosłownie kapką oleju) albo wykładamy papiere do pieczenia. Moja forma ma 24 cm. Przelewamy do niej ciasto. ?Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 st. C.
W między czasie wszystkie skłądniki na krem miksujemy na gładką masę.
Ciasto po upieczeniu studzimy, a po ostudzeniu smarujemy kremem.   
Można je także udekorować orzechami.

Zapewniam, że ciasto jest mega pyszne. Ja nie mogłam się od niego oderwać :)

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Ja bym chyba na wierzch dała mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też moż być fajne, mi jednak ta forma kremu pasuje idealnie :) Robiłam już kilka razy i za każdym razem jestem zadowolona

      Usuń

Durszlak.pl