Boczniaki. Któż ich nie jadł. Grzyby, które po odpowiednim przyrządzeniu smakuja jak schabowe. Takie wegańskie schabowe :)
Boczniaki a'la schabowe
Składniki:
- 500 g boczniaków
- mąka
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej
Wykonanie:
Grzyby myjemy i osuszamy. Jajka roztrzepujemy na talerzyku, a do pozostałych dwóch nasypujemy odpowiednio mąkę i bułkę tartą. Grzyby maczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Czynność powtarzamy aż do ostatniego wypanierowanego boczniaka.
Smażymy je na rozgrzanym oleju, a po usmażeniu odkładamy na papierowy ręczniczek, aby pozostałości tłuszczu w niego wsiąknęły.
Możemy jeść z surówką, z młoda kapustą, z ziemniaczkami, z ryżem albo po prostu same :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz