poniedziałek, 6 maja 2013

18. Oszukane schabowe, czyli boczniaki

Boczniaki. Któż ich nie jadł. Grzyby, które po odpowiednim przyrządzeniu smakuja jak schabowe. Takie wegańskie schabowe :)

Boczniaki a'la schabowe

Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej

Wykonanie:
Grzyby myjemy i osuszamy. Jajka roztrzepujemy na talerzyku, a do pozostałych dwóch nasypujemy odpowiednio mąkę i bułkę tartą. Grzyby maczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Czynność powtarzamy aż do ostatniego wypanierowanego boczniaka. 
Smażymy je na rozgrzanym oleju, a po usmażeniu odkładamy na papierowy ręczniczek, aby pozostałości tłuszczu w niego wsiąknęły.

Możemy jeść z surówką, z młoda kapustą, z ziemniaczkami, z ryżem albo po prostu same :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl