Coś łatwego i coś szybkiego, czyli
Pierś z kurczaka z warzywami na patelnię
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 450 g warzyw na patelnię (ja użyłam greckich z Biedronki - pycha)
- 100 g kiełek na patelnię (soi, cieciorki)
- curry
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pierś myjemy, wycierami i kroimy w kosteczkę. Mniejszą czy większa - wedle uznania. Pokrojoną pierś przyprawiamy curry, ziołami prowansalskimi, sola, pieprzem - wszystko rzem mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięsko. Kiedy się ładnie podsmaży dodajemy warzywa na patelnię. Całość dusimy jakieś 10-15 minut - najlepiej pod przykryciem, aby warzywa szybciej doszły. Na sam koniec dodajemy kiełki i wszystko razem podsmażamy.
Nie jest to zbyt wyszukana potrawa, ale jak się nie ma czasu, to i taki obiad jest super wykwintny, bo smaczny jest bez dwóch zdań :)
Smacznego :)
Uwielbiam te greckie warzywa, pyszne są!
OdpowiedzUsuńPopieram :)
Usuń