poniedziałek, 27 maja 2013

23. Bakłażanowa zapiekanka

Tak mnie jakoś naszła chęć na bakłażana i przyznam się bez bicia, że troszkę zgapiłam przepis z bloga Pyszne kadry tyle, że troszkę go urozmaiciłam :)

Bakłażanowa zapiekanka

Składniki:
  • 2 bakłażany średniej wielkości, ale oby były jędrne (gdzieś ok. 60 dag)
  • 6-7 pieczarek
  • puszka pomidorów
  • 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 250 g mozzarelli 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • świeże oregano
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, po czym smażymy je na patelni grillowej (bądź zwykłej) z obu stron. Najlepiej w ogóle nie używać do tego tłuszczu, ale jak już musimy to odrobinę oliwy z oliwek. A to dlatego, bo bakłażan pochłania tłuszcz. Układamy je na talerzu.
Pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przeciśnięty przez prasę czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Przyprawiamy je ostrą papryką. Następnie dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki i podsmażamy. Kiedy wszystko się ładnie poddusi dorzucamy pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko razem podsmażamy. 
W między czasie naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy usmażone bakłażany. Następnie przygotowany sos pomidorowy i pokrojoną w plastry mozzarellę. Robimy to na zmianę, aż wykończa nam się składniki. Na sam wierz można dodatkowo posypać startą mozzarellą.
Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, 2 łyżki oliwy z oliwek i  świeże oregano. Wszystko mieszamy i tak przygotowana mieszanka obsypujemy wierz potrawy. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy przez ok. 25 minut.

Z bułki tartej zrobi się fajna, chrupiąca skorupka :)

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl