sobota, 18 maja 2013

21. Domowy smalec

Oj dawno nie zaglądałam, dawno nie pisałam, ale to wszystko z powodu braku czasu. Aż wstyd się przyznać, ale taka prawda. Dlatego też i moje kulinarne pomysły troszkę podupadły. Ale postaram się do nadrobić ;)
Dzisiaj przepis na domowy smalec. Wzbraniałam się jak mogłam, aby go nie robić - bo ja po prostu nie lubię takich specyfików, ale niestety uległam mojemu mężczyźnie :) Wujek pojechał kupić świnię od "chłopa" i wraz z innymi pysznościami, jak schab czy łopatka dostałam prawie 1 kg słoniny. I co by tu z nią zrobić? Nie smażę na słoninie. Nie lubię skwarek, więc stwierdziłam, że zrobię smalec, ale zanim się za to zabrałam to jakiś czas leżał w zamrażalce. W końcu jednak mu uległam :D

Domowy smalec

Składniki:
  • 700 dag słoniny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Słoninę kroimy w drobna kosteczkę, przy czym odkrawamy skórę. Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną słoninę i wytapiamy z niej cały tłuszcz. Uważamy, żeby skwarki za bardzo nam się nie spaliły. W międzyczasie jabłka i cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i mniej więcej, kiedy słonina, a raczej jej skwarki zaczynają nabierać koloru dorzucamy czosnek. Po 10 minutach dorzucamy cebule, a po następnych 10 dorzucamy jabłko. Doprawiamy (możemy tez użyć majeranku do doprawienia, ja jednak zrezygnowałam). I podgotowujemy wszystko jeszcze z 10 minut. Przez sito przelewamy tłuszcz do drugiego garnka, aby oddzielił się od skwarek, cebuli i jabłek. Dajemy wszystkiemu ostygnąć, po czym w maszynce do mielenia mięsa mielimy to co mamy w sitku i wrzucamy do słoików, po czym zalewamy to wszystko tłuszczem wytopionym ze słoniny.
Nie zamykamy słoików, dopóki wszystko w środku nie będzie zimne!

Smalec rewelacyjnie smakuje ze świeżym pieczywem i kwaszonym ogórkiem.

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Często robię taki domowy smalec.
    Bardzo fajny słoik, w sam raz na smalec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki smalec jest o wiele lepszy niż ten sklepowy.Chociaż ja sama nie jem, ale tak słyszałam od mojego Ukochanego :) Taaaak ! Właśnie też uznałam, że słoik jest idealny do smalcu :)

      Usuń
  2. Kiedyś lubiłam smalec, ale chyba nawet za bardzo, bo teraz mam problemu z sercem :( Przestrzegam więc! Lepiej zawczasu zastąpić tłuszcze zwierzęce roślinnymi. Najlepszy jest rzepakowy, który ma dużo omega-3.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś lubi niech je :) Oczywiście z umiarem, tak jak jest ze wszystkim. Ja tak jak pisałam - nie jem smalcu :) Jem w sumie mało tłustych rzeczy, co jest bardzo widoczne na moich badaniach cholesterolowych, które są poniżej normy, aż lekarze się dziwią :)

      Usuń

Durszlak.pl