środa, 22 maja 2013

22. Pierś z warzywami na patelnię

Coś łatwego i coś szybkiego, czyli 

Pierś z kurczaka z warzywami na patelnię

Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 450 g warzyw na patelnię (ja użyłam greckich z Biedronki - pycha)
  • 100 g kiełek na patelnię (soi, cieciorki)
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pierś myjemy, wycierami i kroimy w kosteczkę. Mniejszą czy większa - wedle uznania. Pokrojoną pierś przyprawiamy curry, ziołami prowansalskimi, sola, pieprzem - wszystko rzem mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut w chłodne miejsce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięsko. Kiedy się ładnie podsmaży dodajemy warzywa na patelnię. Całość dusimy jakieś 10-15 minut - najlepiej pod przykryciem, aby warzywa szybciej doszły. Na sam koniec dodajemy kiełki i wszystko razem podsmażamy.

Nie jest to zbyt wyszukana potrawa, ale jak się nie ma czasu, to i taki obiad jest super wykwintny, bo smaczny jest bez dwóch zdań :)

Smacznego :)
 

2 komentarze:

Durszlak.pl