sobota, 19 października 2013

47. Leczo z parówkami i kiełbasą

Było leczo z piersią z kurczaka, a teraz tradycyjne z kiełbasą + jeszcze parówki.

Leczo z parówkami i kiełbasą


Składniki:
  • 200 g parówek
  • 200 g kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • puszka pomidorów
  • 2 papryki (1 czerwona i 1 zielona)
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża cukinia (ok. 200-250 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier


Wykonanie:
Parówki kroimy w plasterki, kiełbasę w półplasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Paprykę w kostkę 2 cm x  2 cm. Cukinię kroimy w plastry, które następnie kroimy na cztery. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodajemy parówki. Całość podsmażamy i po ok. 7 min dorzucamy cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek i paprykę - ostrą i słodką. Następnie dorzucamy paprykę, cukinię i odcedzoną kukurydzę. Mieszamy, dodajemy pomidory i koncentrat, doprawiamy i podduszamy pod przykryciem przez 30 minut. 
Można podawać bez niczego, z ryżem bądź z kromką pieczywa.

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Pyszności, jakoś w tym roku zapomniałam o leczo i w sezonie jadłam chyba ze dwa razy tylko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam leczo z kukurydzą, muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Ja uwielbiam kukurydzę, a w tym leczu (?) smakuje super :)

      Usuń
  3. Robię takie cus czasami. Obowiązkowo musza byc paówki hehe Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl