piątek, 18 października 2013

42. Zupa-krem z dyni + grzanki

Pierwszy raz zupę-krem z dyni jadłam ok. 5 lat temu, gdy w czasie studiów dorabiałam sobie w pewnej restauracji. Troszkę się bałam jak ona będzie smakować, ale jak zjadłam, to od razu sę w niej zakochałam! Przez długi czas po zakończeniu pracy w tamtym miejscu próbowałam tego typu zup-kremów, ale żadna nie miała tego smaku. Aż  końcu sama postanowiłam taką stworzyć. Długo przetrząsałam internet w poszukiwaniu idealnego dla mnie przepisu i w końcu znalazłam na blogu z-milosci-do-slodkosci i tak! To było to! Niemalże ten sam smak, a nawet lepszy :)

Zupa-krem z dyni



Składniki:
  • 600 g miąższu z dyni
  • 1,5 litra drobiowego rosołu
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • grzanki
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę. Dynię obieramy ze skóry, wycinamy miękki miąższ, a pozostały kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę.
Cebulę szklimy na maśle, wrzucamy do garnka. Następnie wrzucamy dynię, a na końcu ziemniaki i marchewkę. Całość zalewamy rosołem i zagotowujemy. Teraz dodajemy przyprawy - kurkumę, curry i ostrą paprykę, doprawiamy też solą i pieprzem. Całość gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie, zdejmujemy garnek z ognia i całą jego zawartość blendujemy na jednolity krem. Ewentualnie doprawiamy. Wlewamy śmietankę i doprowadzamy do zagotowania. 
Krem podajemy saute lub z grzankami.




Grzanki



Składniki:
  • 10 kromek chleba tostowego
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Z tostów okrawamy skórki, a następnie środek kroimy w kostkę. Tostowe kostki wrzucamy do miseczki, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i wkładamy do niego równomiernie ułożone na blasze "przyszłe grzanki". Pieczemy je ok. 15-20 minut, przy czym zaglądamy do nich i przewracam, aby podpiekły się z każdej strony. Grzanki powinny być rumiane.

Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Dzisiaj u mnie na obiad dokładnie to samo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cały październik jadłam, nasyciłam się dynia na cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zrobiłam zupę krem z 3 razy i już miałam dość :P

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie.Uwielbiam zupę krem z dyni, jest moja najlepsza zupa ze wszystkich zup, można także powiedzieć ze wszystkich dań ! Często gości na moim stole jak tylko nadarzy się okazja.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl