niedziela, 2 czerwca 2013

24. Zapiekany omlet ze szparagami

Tak myślałam, myślałam, co by tu z tych szparagów zrobić. Zapiekać ich pod beszamelem ani pod sosem holenderskim nie chciałam. Kremu ze szparagów też nie chciałam. Makaronu też nie, bo za dużo roboty, a poza tym nie miałam akurat oliwy truflowej, padło więc na zapiekany omlet ze szparagami i szczerze powiedziawszy zdziwiłam się, że jest taki dobry, a przy tym pożywny :)

Zapiekany omlet ze szparagami

Składniki:
  • 500 g białych szparagów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany (ja dałam 36%, bo nie miałam akurat innej, ale może być też 18%)
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • świeże oregano
  • sól
  • pieprz
  • masło


Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy zdrętwiałe końcówki (gdzieś ok. 1/3 szparaga, a jeżeli są to zielone szparagi to je odłamujemy), obieramy je (od główki w dół, za pomocą obieraczki do szparagów lub do warzyw), kroimy na małe kawałki (lub większe, jak kto woli) i blanszujemy (zanurzamy na minutę we wrzątku, a następnie opłukujemy je zimna wodą).
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i zioła (opcjonalnie można dodać starty ser, np. parmezan albo mozzarellę - kto co woli :) ) i wszystko razem łączymy za pomocą miksera. 
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy szparagi. Następnie wylewamy masę, a na wierz kładziemy wiórki z masła. Można też rzucić kilka listów oregano.
Do piekarnika nagrzanego na 170 st. C wkładamy naczynie i zapiekamy przez 20-25 minut (czas może być też krótszy, chodzi o ścięcie się masy)

Smacznego :)



2 komentarze:

Durszlak.pl