wtorek, 9 kwietnia 2013

3. Zupa ogórkowa

Mogłoby się zdawać, że zupa ogórkowa to nic specjalnego. Ot zupa z kiszonych ogórków, a jednak.
Mój kolega, który obecnie mieszka i pracuje na Węgrzech, właśnie zupą ogórkową zajął drugie miejsce w konkursie kulinarnym :)  Firma, w której pracuje zatrudnia wielu obcokrajowców (sam mieszka z Rumunem i Grekiem, a wcześniej jeszcze z Francuzem), dlatego też szefowie oddziału węgierskiego postanowili zrobić kulinarny konkurs. Każdy obcokrajowiec musiał przyrządzić typową, tradycyjna dla swojego kraju potrawę. Dlaczego wybrał "ogórkową"? W sumie nie wiem, ale być może to jego ulubiona zupa. W każdym bądź razie wszyscy byli zdziwieni zupą z kiszonych ogórków. Co to za zupa? Musi być okropna. Aż jeden ze starszyzny spróbował, bo to coś innego, coś ciekawego. I co? Zachwycił się nią. W ciągu 30 minut gar (a był wielki z tego co słyszałam) był pusty :D Kolega nie wygrał tylko dlatego, bo osoba, która zajęła 1. miejsce przebrała się regionalnie :) Nie mniej jednak jestem z niego dumna, bo to była jego pierwsza zupa, którą własnoręcznie ugotował.
Mój przepis nie będzie pochodził od niego, a ode mnie samej. Podejrzewam, że większość z Nas gotuje identycznie, ale czemu by nie napisać tego przepisu?

ZUPA OGÓRKOWA

Składniki:
  • korpus i skrzydełka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • kawałek pora (ja używam zielonej części)
  • 3-4 większe ziemniaki
  • 3-4 większe ogórki kiszone
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • kostka bulionu cielęcego
  • vegeta
  • sól
  • 3 l wody
  • śmietana 18%
  • koperek

Wykonanie:
Pierwszą najważniejszą czynnością jest zszumowanie mięsa. Tak więc do dużego garnka wkładamy korpus wraz ze skrzydełkami, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Kiedy na powierzchni zacznie się pojawiać wygotowywany z kurczaka "brud" szumujemy. Robimy to albo łyżką cedzakową, albo przelewamy przez sitko do drugiego garnka). W między czasie marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a pora kroimy w krążki. Kiedy wywar będzie wystarczająco "czysty" do garnka z kurczakiem wrzucamy starte jarzyny wraz z ziarenkami pieprzu i ziela, liście laurowe, dodajemy kostkę bulionową oraz vegetę. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 45 minut.
W między czasie ścieramy ogórki. Najlepiej jest je przeciąć wzdłuż na pół i ścierać na tarce o grubych oczkach. (mi się trafiły ogórki- bydlaki ;) )

 Obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy w kostkę i gotujemy w drugim garnku.

Gdy jarzyny będą wystarczająco miękkie do wywaru wrzucamy odcedzone ziemniaki oraz starte ogórki, całość zagotowujemy, aby zupa przeszła "kwasotą" ogórków. Jeżeli zupa jest mało pieprzna bądź słona, to ją doprawiamy, wedle uznania.

Zupa może być podana z albo bez śmietany. Gdy chcemy ją zaprawić śmietaną musimy uważać, żeby zupa się nie zważyła. Ja wlewam do kubka śmietanę, a potem powoli dolewam troszeczkę zupy ciągle mieszając. W ten sposób śmietana hartuje się i wówczas dodaję ja do garnka z zupą. 

Koperek służy do dekoracji nalanej już zupy do miseczek :)

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl