piątek, 26 kwietnia 2013

10. Pyszna i zdrowa - zupa kalafiorowa

Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych zup - kalafiorową. Z czym mi się kojarzy kalafior? Z ładna pogodą, ze słoneczkiem za oknem, a przede wszystkim z wiosną :)

ZUPA KALAFIOROWA

Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 50 dag)
  • 4-5 marchewek
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera (większego)
  • 1 por
  • kalafior
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 l wody
  • kostka rosołowa + wołowa
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • śmietana 30% (ewentualnie)
  • koperek

Wykonanie:
W 3 litrach wody podgotować mięso, kiedy wypłyną z niego "brudy", rosół dokładnie wyszumować. Do "wyczyszczonego" wywaru dorzucić wcześniej pokrojone w kostkę - marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego w talarki pora. Dorzucić pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz kostki rosołowe i całość gotować na małym ogniu przez ok 30-35 minut, aż jarzyny staną się miękkie. W oddzielnym garnku ugotować kalafior, wcześniej podzielony na różyczki (jak kto woli mogą być małe albo większe). A w trzecim garnku ugotować ziemniaki, wcześniej obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Najlepiej jak i ziemniaki i kalafior będą pół twarde. Po sprawdzeniu naszego rosołu, kiedy jarzyny będą odpowiednio miękkie, dorzucamy kalafior i ziemniaki. Całość podgotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na końcu dorzucamy koperek (wedle uznania), dobry byłby także lubczyk, ponieważ nadaje zupie wyśmienity aromat.
Jeżeli lubimy to zaprawiamy zupę śmietaną, proponuje 30%, ponieważ można ja bezpośrednio wlać do garnka, bez uprzedniego hartowania jej z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl