Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych zup - kalafiorową. Z czym mi się kojarzy kalafior? Z ładna pogodą, ze słoneczkiem za oknem, a przede wszystkim z wiosną :)
ZUPA KALAFIOROWA
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 50 dag)
- 4-5 marchewek
- 1 pietruszka
- 0,5 selera (większego)
- 1 por
- kalafior
- 4-5 ziemniaków
- 3 l wody
- kostka rosołowa + wołowa
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
- 4 liście laurowe
- śmietana 30% (ewentualnie)
- koperek
Wykonanie:
W 3 litrach wody podgotować mięso, kiedy wypłyną z niego "brudy", rosół dokładnie wyszumować. Do "wyczyszczonego" wywaru dorzucić wcześniej pokrojone w kostkę - marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego w talarki pora. Dorzucić pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz kostki rosołowe i całość gotować na małym ogniu przez ok 30-35 minut, aż jarzyny staną się miękkie. W oddzielnym garnku ugotować kalafior, wcześniej podzielony na różyczki (jak kto woli mogą być małe albo większe). A w trzecim garnku ugotować ziemniaki, wcześniej obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Najlepiej jak i ziemniaki i kalafior będą pół twarde. Po sprawdzeniu naszego rosołu, kiedy jarzyny będą odpowiednio miękkie, dorzucamy kalafior i ziemniaki. Całość podgotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na końcu dorzucamy koperek (wedle uznania), dobry byłby także lubczyk, ponieważ nadaje zupie wyśmienity aromat.
Jeżeli lubimy to zaprawiamy zupę śmietaną, proponuje 30%, ponieważ można ja bezpośrednio wlać do garnka, bez uprzedniego hartowania jej z zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz