poniedziałek, 8 kwietnia 2013

2. Czas na pizzę i jej "kamratów" :)

Skoro zaczęłam od Włoch to ciągnę ten temat, a przynajmniej w tym poście :)

Dzisiaj nie będę Was nudzić historią tegoż to dania, ale od razu przejdę do szczegółów, czyli do przepisu :)

PIZZA

Składniki:
I. Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 kostki świeżych drożdży
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • mała łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:
W szklance z letnią wodą rozpuszczamy drożdże, cukier oraz sól. Całość mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników, po czym odstawiamy na ok. 10 minut.
Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy mąkę, robimy "kopczyk" i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Po 10 minutach "drożdżowy roztwór" łączymy z mąką, po czym całość wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Nie może być ani zbyt wodniste,ani zbyt klejące, ani zbyt suche. Po dokładnym "wyrobieniu" ciasta, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Powinno dwukrotnie zwiększyć ono swoją objętość.

W czasie, kiedy ciasto będzie Nam "dojrzewać" możemy zacząć przygotowywać składniki do jego "dekoracji". Najważniejszą rzeczą jest przygotowanie sosów. Ja przygotowuję dwa:
1. pomidorowo-ziołowy do wysmarowania ciasta,
2. czosnkowy do wysmarowania pizzy po upieczeniu.

Sos pomidorowo-ziołowy:
Składniki:
  • koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce.


Sos czosnkowy:
Składniki:
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki śmietany (ja używam 18%)
  • odrobina soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
  • pieprz
  • sól
  • odrobina cukru
  • oregano
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • koperek 

Wykonanie:
Majonez, jogurt i śmietanę łączymy ze sobą, aby stworzyły jednolitą konsystencję. Czosnek przepuszczamy przez praskę dodając go do wyżej wymienionych produktów. Następnie przechodzimy do doprawiania naszego sosu - solimy, cukrzymy i dodajemy soku z cytryny (ja dodaję soku z 1/4 cytryny dodając przy tym 1 łyęczkę cukru), następnie dodajemy pozostałe zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy koperek i znowu delikatnie mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki, aby się schłodził.

Do pizzy jak wiemy można dodać wszystko co Nam się żywnie podoba. Na mojej pizzy znalazły się:
  • 1 czerwona papryka
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • żółty ser (zarówno na dół jak i na górę)
  • kiełbasa żywiecka
  • kiełbasa śląska

W między czasie, gdy ciasto rośnie, przyszykujmy sobie blachy - nasmarujmy je tłuszczem (ja używam margaryny, ale może być tez np. oliwa z oliwek), aby spód pizzy nam nie przywarł.

Następnie przechodzimy do zabawy, czyli do układania, smarowania, itp. Co zrobicie w tym momencie zależy od Was :) Najważniejsze jest nasmarowanie pizzy sosem pomidorowym, obsypanie jej żółtym tarty serem albo w plastrach jak wolicie, a potem "hulaj duszo, piekła nie ma" majstrujemy, układamy i bawimy się. W końcu potem będziemy to jeść! 

Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl