Skoro zaczęłam od Włoch to ciągnę ten temat, a przynajmniej w tym poście :)
Dzisiaj nie będę Was nudzić historią tegoż to dania, ale od razu przejdę do szczegółów, czyli do przepisu :)
PIZZA
Składniki:
I. Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki świeżych drożdży
- łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- mała łyżeczka cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
W szklance z letnią wodą rozpuszczamy drożdże, cukier oraz sól. Całość mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników, po czym odstawiamy na ok. 10 minut.
Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy mąkę, robimy "kopczyk" i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Po 10 minutach "drożdżowy roztwór" łączymy z mąką, po czym całość wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Nie może być ani zbyt wodniste,ani zbyt klejące, ani zbyt suche. Po dokładnym "wyrobieniu" ciasta, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło. Powinno dwukrotnie zwiększyć ono swoją objętość.
W czasie, kiedy ciasto będzie Nam "dojrzewać" możemy zacząć przygotowywać składniki do jego "dekoracji". Najważniejszą rzeczą jest przygotowanie sosów. Ja przygotowuję dwa:
1. pomidorowo-ziołowy do wysmarowania ciasta,
2. czosnkowy do wysmarowania pizzy po upieczeniu.
Sos pomidorowo-ziołowy:
Składniki:
- koncentrat pomidorowy (mały słoiczek)
- oregano
- bazylia
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce.
Sos czosnkowy:
Składniki:
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka majonezu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki śmietany (ja używam 18%)
- odrobina soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
- pieprz
- sól
- odrobina cukru
- oregano
- bazylia
- zioła prowansalskie
- koperek
Wykonanie:
Majonez, jogurt i śmietanę łączymy ze sobą, aby stworzyły jednolitą konsystencję. Czosnek przepuszczamy przez praskę dodając go do wyżej wymienionych produktów. Następnie przechodzimy do doprawiania naszego sosu - solimy, cukrzymy i dodajemy soku z cytryny (ja dodaję soku z 1/4 cytryny dodając przy tym 1 łyęczkę cukru), następnie dodajemy pozostałe zioła i wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy koperek i znowu delikatnie mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki, aby się schłodził.
Do pizzy jak wiemy można dodać wszystko co Nam się żywnie podoba. Na mojej pizzy znalazły się:
- 1 czerwona papryka
- 4 duże pieczarki
- 1 cebula
- żółty ser (zarówno na dół jak i na górę)
- kiełbasa żywiecka
- kiełbasa śląska
W między czasie, gdy ciasto rośnie, przyszykujmy sobie blachy - nasmarujmy je tłuszczem (ja używam margaryny, ale może być tez np. oliwa z oliwek), aby spód pizzy nam nie przywarł.
Następnie przechodzimy do zabawy, czyli do układania, smarowania, itp. Co zrobicie w tym momencie zależy od Was :) Najważniejsze jest nasmarowanie pizzy sosem pomidorowym, obsypanie jej żółtym tarty serem albo w plastrach jak wolicie, a potem "hulaj duszo, piekła nie ma" majstrujemy, układamy i bawimy się. W końcu potem będziemy to jeść!
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz