Wczoraj na naszym stole gościła wątróbka drobiowa, której ja niestety nie mogę jeść, z racji na bardzo wysoki poziom żelaza we krwi. Natomiast mój Luby jak najbardziej jest wątróbkowym fanem i to właśnie dla niego została "przyrządzona".
Wątróbka drobiowa
Składniki:
- 45 dag wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 1/4 szklanki mleka
- mąka do opruszczenia wątróbki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę "obrobić", tj. wyciąć z niej żyłki i wszelkie nieprzyjemne, wystające flaczki. Po czym zanurzyć ją w mleku, a następnie obtoczyć w mące. Postąpić tak z całą resztą podrobów.
Cebule pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć wątróbkę, najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony - po jej przekręceniu nakłuć ją widelcem, aby krew, która się w niej znajduje spłynęła nam na patelnie. Na oddzielnej patelni usmażyć cebulę, którą należy następnie dorzucić do wątróbki po jej odpowiednim podsmażeniu. Całośc dusić na patelni, w między czasie doprawiając solą i pieprzem.
Wątróbka super smakuje z koperkowo-bazyliowym puree i kwaszonym ogórkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz