wtorek, 16 kwietnia 2013

6. A na sniadanie... pasta z awokado!

Pora jak najbardziej śniadaniowa (może i drugośniadaniowa, ale nie ważne), więc przepis też będzie śniadaniowy. Nie jest to nic wyszukanego, ale za to jakże smacznego. Poza tym jest bardzo sycące, pożywne i zdrowe. W awokado "mieszczą" się składniki drogocenne dla zdrowia jak i urody, takie jak:
  • pełnowartościowe białko,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • witamina H,
  • witamina PP,
  • witaminy z grupy B,
  • karoteny,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • miedź
  • błonnik.

Ponad to awokado jest cennym składnikiem posiłkowym dla kobiet w ciąży, anemiknów,  tych którzy cierpia na dolegliwości układu pokarmowego. Jest także wyjątkowo cennym witaminowym frykasem dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.


Pasta z awokado

Składniki:
  • 1 awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy cała zawartość do miseczki, po czym blendujemy. Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do awokado. Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy. Doprawiamy. Na końcu dodajemy majonez i wszystko razem łączymy na jednolita masę.

Bierzemy więc świeżą bułeczkę, smarujemy pastą, dodajemy plasterek pomidora (albo papryki, albo niczego) i jemy :)

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl