Pora jak najbardziej śniadaniowa (może i drugośniadaniowa, ale nie ważne), więc przepis też będzie śniadaniowy. Nie jest to nic wyszukanego, ale za to jakże smacznego. Poza tym jest bardzo sycące, pożywne i zdrowe. W awokado "mieszczą" się składniki drogocenne dla zdrowia jak i urody, takie jak:
- pełnowartościowe białko,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- witamina H,
- witamina PP,
- witaminy z grupy B,
- karoteny,
- kwas foliowy,
- potas,
- miedź
- błonnik.
Ponad to awokado jest cennym składnikiem posiłkowym dla kobiet w ciąży, anemiknów, tych którzy cierpia na dolegliwości układu pokarmowego. Jest także wyjątkowo cennym witaminowym frykasem dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.
Pasta z awokado
Składniki:
- 1 awokado
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy cała zawartość do miseczki, po czym blendujemy. Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do awokado. Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy. Doprawiamy. Na końcu dodajemy majonez i wszystko razem łączymy na jednolita masę.
Bierzemy więc świeżą bułeczkę, smarujemy pastą, dodajemy plasterek pomidora (albo papryki, albo niczego) i jemy :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz