Mmmmmm szpinak. Uwielbiam wręcz, ale tylko ten w liściach, rozdrobnionego nie znoszę! Do tego odpowiednio doprawiony czosnkiem i ziołami niebo w gębie. a kiedy jest jeszcze z makaronem to już w ogóle - cud, miód i orzeszki :) Dlatego dzisiaj przepis na:
Makaron ze szpinakiem
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku w liściach (oj czekam na świeży szpinak - mniam!)
- 3-4 ząbki czosnku (większe)
- 1 cebula
- 1 jogurt (polecam ten Milandia z mascarpone )
- 4 łyżki sera ricotta
- 300 g makaronu świderki (zazwyczaj używam penne, ale niestety nie miałam)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka czerwonej mielonej ostrej papryki
- zioła prowansalskie
- 2-3 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
- tarty ser mozzarella do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Makaron ugotowac al dente, według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek, chwile podsmażyć. Po czym posolić, popieprzyć i dodać mielonej papryki. wszystko razem chwilę podsmażyć, żeby cebula się zeszkliła. Kiedy cebula się zeszkli, a czosnek wydobędzie swój aromat dorzucamy szpinak (który był wcześniej rozmrożony) i wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy jogurt, chwilę podsmażamy i dodajemy ser riccota. Wszystko razem mieszamy i powtarzamy czynność podsmażania. Na sam koniec przyprawiamy - solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
W razie potrzeby można dodać śmietanę, aby rozrzedzić sos.
Odcedzony makaron ukłądamy na talerzu, na makaronie układamy szpinak i posypujemy tartą mozzarellą (opcjonalnie). Danie smaczne, szybkie i pożywne.
Smacznego :)
Coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńCieszę się zatem i zapraszam do własnego wyrobu, bo jest pycha :)
OdpowiedzUsuńMakaron ze szpinakiem to jeden z moich ulubionych obiadów :) Nigdy nie zawodzi!
OdpowiedzUsuńDokładnie! Jestem tego samego zdania :) I do tego jest pyszny :)
Usuń