poniedziałek, 29 kwietnia 2013

13. Makaron ze szpinakiem

Mmmmmm szpinak. Uwielbiam wręcz, ale tylko ten w liściach, rozdrobnionego nie znoszę! Do tego odpowiednio doprawiony czosnkiem i ziołami niebo w gębie. a kiedy jest jeszcze z makaronem to już w ogóle - cud, miód i orzeszki :) Dlatego dzisiaj przepis na:

Makaron ze szpinakiem

Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach (oj czekam na świeży szpinak - mniam!)
  • 3-4 ząbki czosnku (większe)
  • 1 cebula
  • 1 jogurt (polecam ten Milandia z mascarpone )
  • 4 łyżki sera ricotta
  • 300 g makaronu świderki (zazwyczaj używam penne, ale niestety nie miałam) 
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej mielonej ostrej papryki
  • zioła prowansalskie
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • tarty ser mozzarella do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Makaron ugotowac al dente, według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez prasę czosnek, chwile podsmażyć. Po czym posolić, popieprzyć i dodać mielonej papryki. wszystko razem chwilę podsmażyć, żeby cebula się zeszkliła. Kiedy cebula się zeszkli, a czosnek wydobędzie swój aromat dorzucamy szpinak (który był wcześniej rozmrożony) i wszystko razem podsmażamy. Następnie dodajemy jogurt, chwilę podsmażamy i dodajemy ser riccota. Wszystko razem mieszamy i powtarzamy czynność podsmażania. Na sam koniec przyprawiamy - solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
W razie potrzeby można dodać śmietanę, aby rozrzedzić sos.

Odcedzony makaron ukłądamy na talerzu, na makaronie układamy szpinak i posypujemy tartą mozzarellą (opcjonalnie). Danie smaczne, szybkie i pożywne.

Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Cieszę się zatem i zapraszam do własnego wyrobu, bo jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron ze szpinakiem to jeden z moich ulubionych obiadów :) Nigdy nie zawodzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Jestem tego samego zdania :) I do tego jest pyszny :)

      Usuń

Durszlak.pl