czwartek, 18 kwietnia 2013

9. Leczo jak nie leczo, bo trochę inaczej

Leczo jest potrawą stricte węgierską. Jest w sumie czymś w rodzaju ragout warzywnego i składa się głównie z pomidorów i świeżej papryki, które są duszone na smalcu wraz z dodatkiem podsmażonej cebulki i doprawione papryką w proszku. Podaje się je jako dodatek do potraw mięsnych, ale jest też samodzielną potrawą, tyle że wówczas podczas duszenia dodaje się do niego kiełbasę, pokrojoną w plastry. 
Nasze polskie leczo przyrządza się jak wyżej - z pomidorów, duszonej papryki, kiełbasy, cebuli, ale dodaje się też cukinie, przez co mamy nie tylko ragout ale i ratatouille w jednym :)

Natomiast moje leczo jest jeszcze inne,co nie oznacza, że gorsze, a nawet lepsze - przynajmniej według mnie. 

Leczo a'la Petit :)

Składniki:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 450 g cukinii
  • 1 duża papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka papryki słodka w proszku
  • 1 łyżeczka papryk ostra w proszku
  • pieprz
  • sól
  • suszona bazylia
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pierś myjemy, wycieramy ręczniczkiem i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią i wstawiamy na 10 minut do lodówki. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pierś z każdej strony, kiedy się ładnie podsmaży dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą i słodką paprykę, mieszamy. Jak cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną "na cztery" cukinię. Chwilę podsmażamy, a następnie całą zawartość patelni wrzucamy do dość dużego garnka. Dodajemy odsączona paprykę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru, mieszamy i całość dusimy 30 minut pod przykryciem. W razie potrzeby można podlać troszeczkę wodą.

Jemy saute albo z ryżem, jak kto woli :)

Smacznego!






4 komentarze:

Durszlak.pl